Behind the scenes

Här får ni se en del utav lussebullsbaket, en massa mys toppat med en kopp nykokt glögg på sidan om. Så klart ska Elins fyrbenta vän hålla koll på vad som händer och sker, citerar vovven "allt som luktar går att äta."


Någon som ser vem som leker tittut under stolen?






Att få dom perfekta kusarna var då inte det lättaste, övning ger färdighet med andra ord.




Key lime pay

En väldigt enkel men god paj! Passar bra efter maten då den är lite syrlig och inte så mäktig.





300 g digestivekex
100 g margarin
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
1 bruk kondenserad mjölk (397g)
4 st äggulor
1 dl färskpressad limejuice

1. Ha i kex, margarin, vaniljsocker och kanel i en matberedare och kör tills det bara blir små smulor och allt har blandats. Smörj en avtagbar form och tryck sedan ut degen i den.
2. Grädde formen i mitten av ungen i 5 minuter på 200 grader. Låt sedan svalna helt.
3. Rör ihop (vispa inte) den kondenserade mjölken, äggulorna och limejuicen. Slå sedan smeten över det avsvalnade pajskalet.
4. Ställ in den i kylen och låt den stå där minst 4 timmar. Dekorera med tex limeskivor.


God jul!



Mormors pepparkakor

Mormors pepparkakor är en klar favorit och enligt mig (Anna) så finns det inga godare. Det kanske beror på att jag är uppväxt med dessa pepparkakor, men jag rekommenderar er starkt att testa det här receptet!




1½ dl ljus sirap
1½ dl strösocker
1½ dl grädde
7-8 dl vetemjöl
½ msk bikarbonat
1½-2 msk ingefära (färsk 1½ msk)
150 g smör

Kristyr
4 dl florsocker
1 st äggvita
2 krm ättika eller pressad citron
(Karamellfärg)

Gör så här:
1. Rör om i sirapen och rör sedan i sockret.
2. Vispa grädden lätt för sig och rör sedan ner det i sirapen och sockret.
3. Blanda mjöl och bikarbonat väl i en egen skål. Ha sedan i ingefäran.
4. Häll sedan över sirapsblandningen med de torra ingredienserna och arbeta ihop degen.
5. Låt degen stå i kylen under natten, inlindad i plast eller övertäckt.
6. Dagen därpå så smälter du smöret och låter det svalna innan du blandar i det i degen.
7. Kavla ut degen en liten bit i taget eftersom det är enklast, mjöla även bakbordet och kavlen lätt.
8. Ta ut pepparkaksfigurer med hjälp av mått eller skär på fri hand med en vass kniv. Lägg figurerna på en plåt med bakplåtspapper.
9. Grädda pepparkakorna på 200 grader i cirka 5 minuter. (Håll koll eftersom pepparkakor lätt blir brända!)
Kristyr
10.  Vispa samman kristyren kraftigt med en elvisp. Dela upp den i flera skålar och droppa ner olika karamellfärg i skålarna. Blanda väl, lägg i olika spritspåsar och dekorera  de kalla pepparkakorna med kristyren.


Rocky Road Fudge

Rocky Road är en klassiker och hur gott som helst, men den här "fudgen" är utan tvekan lite godare. Smaken är mer eller mindre den samma, det är konsistensen som är den stora skillnaden. Krämig fudge med massor av gott inuti!




200 g mörk choklad
200 g ljus choklad
25 g smör
1 burk sötad kondenserad mjölk (397 g)
2 tsk vaniljsocker

2½ dl minimarshmallows (eller stora klippta i bitar)
2 dl salta jordnötter
200 g dumlekola

Gör så här:
1. Klä en mindre form, ca 25x20 cm, med bakplåtspapper.
2. Bryt chokladen i bitar och smält den tillsammans med smör och kondenserad mjölk i vattenbad. Rör då och då tills allting smält samman till en slät smet. Låt svalna något och rör sedan ner vaniljsockret.
3. Blanda sist i marshmallows, nötter och dumlekolor. Rör inte för mycket - då smälter dumlen och marshmallowsen.
4. Bred ut smeten i formen och låt stå i kylen i minst 4 timmar. Skär sedan i lagom stora bitar. Förvara i burkar med lock i kylen.


Lax med citruskrydda

Verkligen ett recept vi kan rekommendera! Även de personer som inte tycker om lax i vanliga fall tycker att det här är riktigt gott. Servera med pressad potatis, grönsallad och succén är given.






4 laxfiléer

2,5 dl creme fraiche

10 cm purjolök

3 msk majonnäs

3 msk riven parmesanost

2-3 tsk citruskrydda

1 dl färsk dill (mycket mindre om du använder dillkrydda)

Vitpeppar

Salt

1-2 dl räkor

 

Gör så här:

1. Smörj en ungsäker form och förgrädda laxen i 10 minuter på 225 grader. Rör ihop allt förutom räkorna och häll sedan röran över laxfiléerna.

2. Stoppa in i ugnen igen i cirka 10 minuter (eller tills creme fraichen börjar bli varm, bubbla.)

3. Häll över räkorna som garnering. Stoppa in formen några minuter i ugnen igen om du vill att räkorna ska bli varm.

4. Servera gärna med pressad potatis och en grönsallad.



Klassiska lussebullar

Här kommer ett recept som vi har använt oss utav sedan barndomen, klassiska lussebullar som passar perfekt att bjuda luciatåget på. (och att äta själv såklart!)
Vi har varierat med russin och pärlsocker för att alla ska bli nöjda och glada.







Ca 30-40 st

Ingredienser:
Jäst
50 g
Smör 150 g
Mjölk 5 dl
Salt ½ tsk
Saffran 1 g (två paket= 1 g)
Socker 1 ½ dl
Mjöl 1,3-1,5 liter
Pärlsocker
Russin

Gör såhär:
1.
Smula sönder jästen i en bunke. Smält fettet i en kastrull tillsätt mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt). Blanda ut jästen med degspadet.
2. Stöt en hel saffran i en mortel tillsammans med en sockerbit, pulveriserad saffran blandas direkt ner i degspadet. Ha i saffran, socker, saltet och nästan allt mjöl i degspadet. (spar lite till utbakningen) Arbeta ihop till en smidig deg och jäs degen övertäckt i bunken i 30-40 minuter.
3. Knåda den jästa degen på ett mjölat bakbord tills den blir blank och smidig. Baka ut den som kusar eller önskad form. Jäs brödet på en plåt med bakplåtspapper i ca 30 minuter.
Sätt ungen på 225-250 grader. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg, ha på pärlsocker eller tryck i russina. Grädda i 5-10 minuter.
5. Klara för att ätas!

   


Behind the scenes

Julen är ingen säsong, det är en känsla.
Här har vi ett bakverk som förknippas med luciahelgen, kan ni gissa vad vi bakar?

¨





Lussebullar med mandelmassa

Vi tycker ofta att vanliga lussebullar kan bli torra och tråkiga, så vi valde att göra lussebullar med mandelmassa och smör som fyllning. På så sätt så behåller vi dem riktigt saftiga! Vi vet även att det kan vara stressigt innan jul och då är Dr. Oetkers Jäsblandning något vi rekommenderar, bullarna behöver bara jäsa 15 minuter på plåten innan de ska in i ugnen.





Ca 30-34 stycken

Ingredienser:
1 påse Dr. Oetker Jäsblandning
15 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 påsar saffran
1 msk nystött kardemumma
1 tsk salt
100 g mjukt smör
250 g Kesella
5 dl mjölk

Pensling:
Uppvispat ägg, pärlsocker

Fyllning:
400 g mandelmassa
150 g smör


Gör så här:
1. Smält smöret på spisen eller i micron och låt det svalna.
2. Blanda jäsblandningen med mjöl (spar lite till utbakningen, ca 2 dl), socker, saffran, kardemumma och salt i en stor bunkel.
3. Tillsätt sedan mjölk, smör och kesella. Arbeta degen väl, tillsätt mer mjöl om det behövs. Men var försiktig så du inte har i för mycket då saffransdeg ofta blir torr.
4. Dela degen i två delar och kavla ut till två rektanglar. Bred på smör och riv över mandelmassa. Rullar sedan ihop degen och skär till bullar.
5. Lägg dem i formar och ställ på en plåt (använd en muffinsplåt för att få höga och fina bullar).
6. Lägg över en handduk och låt jäsa i 15 minuter.
7. Pensla med uppvispat ägg och ha över pärlsocker eller flagad mandel.
8. Grädda bullarna mitt i ugnen 225 grader i ca 8 minuter. Ta ut bullarna när de har fått lite färg och är gyllenbruna.


Behind the scenes - under fotografering

Såhär kan det ungefär se ut när vi försöker få till bra bilder, ni som bara tror det är till att klicka på utlösaren har fel.. Så ibland hoppas vi att ni inte bara äter med ögonen när resultatet inte blir som vi önskat oss. ;) 
Receptet på "Lussebullar med mandelmassa". <-- finner ni här.


Cecilia som agerar assistent och Anna som fotograf.


Snart är det jul!

Vi vet alla att man ska vara lite extra snäll till jul, detta har även Milda snappat upp och tänker därför nu skicka ut en GRATIS kokbok fylld med bara julrecept! (så långt lagret räcker) Så passa på att göra som vi, beställ hem ett exemplar. :) Intresserade? Tryck här!




Går även att ladda hem som en talande recept-app & ladda hem direkt till datorn.


Pepparkakscheesecake med apelsingelé

En fryst cheesecake är lämpligt att bjuda på eftersom du kan förbereda den innan och sen bara plocka fram den när gästerna kommer! Eftersom vi närmar oss juletider så bytte vi ut de vanliga digestivekexen mot pepparkakor. Valde även att lägga på apelsingelé över cheesecaken för att få den lite roligare och desutom snyggare!





Botten:
100 g pepparkakor
50 g smör

Fyllning:
3 st ägg
1,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
400 g philadelphiaost
3 dl vispgrädde

Gelé:
3 gelatinblad
2 dl pressad apelsinsaft


Gör så här:
Botten:
1. Smält  smöret. Kör pepparkakorna i en matberedare så det bara blir små smulor. Tillsätt sedan det smälta smöret och kör lite till.
2. Ta fram en form med avtagbar kant och smörj den. Tryck sedan ut pepparkakssmulorna i botten och ställ in den i frysen under tiden som du gör fyllningen.

Fyllning:
Du kan använda en elvisp genom hela det här receptet förutom under de sista steget då man använder en sked . Om du gör allt i den ordningen som vi har skrivit så behöver du inte diska visparna mellan de olika momenten.
3. Dela på äggen. Lägg äggulorna i en lite större bunke och äggvitorna i en annan. Ha i strösocker och vaniljsocker i bunken med äggulorna.
4. Vispa först äggvitorna till ett fast skum (med rena vispar) och använd gärna elvisp. Du vet att skummet är tillräckligt fast när du kan vända upp och ner på bunken utan att de åker ut. Ställ undan den bunken ett tag.
5. Vispa sedan äggulorna och sockret till en pösig ljusgul smet, gärna med elvisp. Blanda i philadelphiaosten. (Kör på lägsta hastigheten på elvispen).
6. Vispa grädden fast i en egen bunke (tänk dig att du ska äta grädden till en efterrätt). Rör sedan ner den vispade grädden i den andra smeten med lägsta hastigheten på elvispen.
7. Rör försiktigt ner äggvitorna i smeten med en sked.
8. Ställ in i frysen i ca 2 timmar så fyllningen hinner stelna lite innan du har på gelén.

Apelsingelén:
9. Blötlägg gelatinbladen till gelén i kallt vatten i 5 minuter.
10. Värm 1 dl av apelsinsaften och låt de utkramade gelatinbladen smälta i den varma saften, rör om ordentligt. Häll i resten av saften. Låt den svalna något innan du tar fram kakan och häller över.
11. Stoppa in cheesecaken igen i frysen
och låt den stå där i ca 3 timmar till (5 timmar sammanlagt behövs). Ta fram kakan och låt den tina 15-30 minuter i rumstemperatur före servering.


Hamburgare

Det är inte mycket som slår hemmagjorda hamburgare! Tjocka, saftiga och framför allt riktigt goda. Gör även din egen dressing till så smakar det hela mycket bättre.





Hamburgare:
500 g nötfärs

1 pkt bacon

½ gul lök (finhackad eller riven)

2 msk thai sweet chili

1-2 vitlöksklyftor

Salt

Peppar

Chilikrydda

Grillkrydda

 

Dressing:

½ gul lök finhackad

½ bostongurka

½-1 dl creme fraiche

½ dl ketchup

Lite majonäs

 

Gör så här:
1. Skär eller klipp baconet i små bitar. Riv eller finhacka löken. Rör sedan ihop köttfärs, bacon och lök.
2. Pressa i en vitlöksklyfta och krydda efter smak. Rör om ordentligt så att alla smaker blandas.
3. Blöt händerna och forma köttfärsen till bollar som du sedan plattar till och lägger på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
4. Stoppa in hamburgarna i ugnen på 225 grader och grädda i mitten av ugnen 10 minuter. (Det fungerar lika bra att steka dem, men ska man göra många samtidigt så är det lämpligt att grädda dem i ugnen.)
Dressing:
5. Hacka löken fint och blanda sedan i alla ingredienser och rör om.



Cupcakes med vitchokladfrosting

Det finns hur många recept cupcakes som helst. Här kommer ett ganska klassiskt recept som går hem hos alla. Det går även bra att "fylla" muffinsarna med något, så som chokladbitar, blåbär, äpplen osv.






8 stora muffins (12 små)

100
g
smör
2 2 st ekologiska ägg
1.5 1.5 dl strösocker
1 1 tsk vaniljsocker
2 2 dl ekologisk mjölk 3%
1 1 st citron, skalet
4 4 dl vetemjöl
2 2 tsk bakpulver
1 1 nypa salt

Frosting:
200 g vitchoklad
200 g philadelphiaost


Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft (använder du en vanlig så höj temperaturen med cirka 20 grader).
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och poröst.
3. Smält smöret. Rör sedan ner smör, mjölk och citronskalet i smeten.
4. Ta fram en ny bunke och blanda vetemjöl, bakpulver och salt. Rör sedan försiktigt i det i smeten.
5. Ta fram en muffinsplåt och placera ut muffinsformar. Fyll sedan formarna med 2/3 smet. (Om du använder en muffinsform så blir muffinsarna höga och fina, de håller formen bättre och slipper rinna ut!)
6. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. De ska vara gyllenbruna och torra inuti. Provstick, de ska vara helt torr när du dragit ut stickan. Låt svalna.
Frosting:
7. Smält chokladen över vattenbad och låt svalna något. Rör sedan ihop med philadelphiaosten och bre över på de cupcakes. Dekorera med strössel.


Fisk i ugn

Fisk är både nyttigt och gott! Det går att variera hur mycket som helst och endast du sätter gränserna. Här har vi valt att göra ett recept med bland annat, rödlök, fetaost och tomat.


 

4 filéer torsk

½ rödlök

1 tomat

½ paket fetaost (75 g)

2,5 dl grädde

2 msk tacosås

1 vitlöksklyfta

1 msk basilika

Soltorkad tomater (2 msk pesto med soltorkad tomat)

Salt

Peppar


Tillbehör:
Klyftpotatis med basilika
Champinjoner
Bladspenat

Gör så här:
1. Smörj en ugnsäkerform och lägg i fisken.
2. Hacka rödlöken, tomaten och fetaosten. Lägg sedan på dessa ingredienser över fisken.
3. Häll i grädden i en skål, pressa i en vitlöksklyfta. Blanda sedan i tacosåsen, salt, pappar, basilika och peston med soltorkade tomater. Rör om och häll sedan över fisken i ugnsformen.
4. Stoppa in i mitten av ugnen på 200 grader och låt stå i cirka 15-20 minuter.
5. Lägg upp bladspenat som du sedan lägger fisken över för att få det att se festligare ut. Servera med klyftpotatis och champinjoner eller annat som dy tycker passar till.


RSS 2.0


Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!