Pepparkakscheesecake med apelsingelé

En fryst cheesecake är lämpligt att bjuda på eftersom du kan förbereda den innan och sen bara plocka fram den när gästerna kommer! Eftersom vi närmar oss juletider så bytte vi ut de vanliga digestivekexen mot pepparkakor. Valde även att lägga på apelsingelé över cheesecaken för att få den lite roligare och desutom snyggare!





Botten:
100 g pepparkakor
50 g smör

Fyllning:
3 st ägg
1,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
400 g philadelphiaost
3 dl vispgrädde

Gelé:
3 gelatinblad
2 dl pressad apelsinsaft


Gör så här:
Botten:
1. Smält  smöret. Kör pepparkakorna i en matberedare så det bara blir små smulor. Tillsätt sedan det smälta smöret och kör lite till.
2. Ta fram en form med avtagbar kant och smörj den. Tryck sedan ut pepparkakssmulorna i botten och ställ in den i frysen under tiden som du gör fyllningen.

Fyllning:
Du kan använda en elvisp genom hela det här receptet förutom under de sista steget då man använder en sked . Om du gör allt i den ordningen som vi har skrivit så behöver du inte diska visparna mellan de olika momenten.
3. Dela på äggen. Lägg äggulorna i en lite större bunke och äggvitorna i en annan. Ha i strösocker och vaniljsocker i bunken med äggulorna.
4. Vispa först äggvitorna till ett fast skum (med rena vispar) och använd gärna elvisp. Du vet att skummet är tillräckligt fast när du kan vända upp och ner på bunken utan att de åker ut. Ställ undan den bunken ett tag.
5. Vispa sedan äggulorna och sockret till en pösig ljusgul smet, gärna med elvisp. Blanda i philadelphiaosten. (Kör på lägsta hastigheten på elvispen).
6. Vispa grädden fast i en egen bunke (tänk dig att du ska äta grädden till en efterrätt). Rör sedan ner den vispade grädden i den andra smeten med lägsta hastigheten på elvispen.
7. Rör försiktigt ner äggvitorna i smeten med en sked.
8. Ställ in i frysen i ca 2 timmar så fyllningen hinner stelna lite innan du har på gelén.

Apelsingelén:
9. Blötlägg gelatinbladen till gelén i kallt vatten i 5 minuter.
10. Värm 1 dl av apelsinsaften och låt de utkramade gelatinbladen smälta i den varma saften, rör om ordentligt. Häll i resten av saften. Låt den svalna något innan du tar fram kakan och häller över.
11. Stoppa in cheesecaken igen i frysen
och låt den stå där i ca 3 timmar till (5 timmar sammanlagt behövs). Ta fram kakan och låt den tina 15-30 minuter i rumstemperatur före servering.



Namn:


E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:

Kom ihåg mig?
RSS 2.0


Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!