Bär och frukt med vitchoklad i ugnen

En efterrätt som går väldigt fort att göra. Men den är lika god för det!







Ingredienser:
Hallon 400 g
Banan 3 st
Äpple 1 st
Kiwi 3 st
Vitchoklad 200 g

Gör såhär:
1. Smörj en ungsäker form. Hacka sedan frukten i skivor och ha i allt, vi hade hallonen i botten.
2. Riv eller hacka sedan den vita chokladen och ha över. Stoppa in i ugnen på 175 och låt den stå tills chokladen smält och frukten/bären blivit varm.
3. Servera med vaniljglass.



Räk- och kräftsås med pasta

Här får ni ett recpet med skaldjur. Skinksås i alla ära, men det är roligt med lite variation ibland. Det går bra att använda bara räkor eller bara kräftstjärtar om man så önskar.








Ingredienser:
Kräftstjärtar 100 g
Räkor 100 g
Gul lök 1 st
Broccoli 50 g
Räkost 100 g
Grädde 2,5 dl
Svart kaviar 1 msk
Thai sweet chili 1 msk
Dill
Citronpeppar
Salt


Gör såhär:

1. Skala löken och fräs den så den blir mjuk. Skär broccolin i små bitar och ha i den. Häll över grädden och mjukosten, rör om så att den löses upp.
2. Ha i Thai sweet chili och svar kaviar. Klipp i dillen efter din egen smak och krydda sedan med salt och peppar.
3. Låt små puttra ett tag och ha sedan i räkorna och kräftstjärtarna, låt småkoka ett tag till. (Men inte för länge för då blir räkorna och kräftstjärtarna sega och tråkiga.)
4. Smaka av om skaldjuren är klara och servera sedan med pasta, vi använde tagellatelle.




Behind the scenes



Här har vi perfektionisten i familjen, kommer så fort det blir något småpill som gör att vi andra tappar tålamodet. (Eller är det för att jag själv är raka motsatsen..) Här har vi Cornflakescolan som ska in i formarna och INTE hamna bredvid, föddes jag helt utan motorik eller är alla kastruller sådär tung att hålla still?


Cornflakescola

En kaka som går hem i dom flesta kategorierna, bl.a. som bjudfika, godis framför tvn och även som julgodis.
Går snabbt att koka ihop och försvinner lika fort från kakfatet som dom kom dit.







30 st

Ingredienser:
Smör
100 g
Sirap 1 dl
Socker 0,75 dl
Kakao 3 msk
Cornflakes 4 dl
Vaniljsocker 1 tsk

Gör såhär:
1. Ta fram en teflonkastrull (bränner inte fast) och blanda smör, sirap, socker och kako, låt det koka i fem minuter.
2. Ha sedan i cornflakesen och vaniljsockret.
3. Häll sedan upp i små pappersformar och låt det stelna. (Ställ in i kylskåpet)

   



Räkpaj

Mycket smak! God och betydligt nyttigare paj än vad de flesta andra pajer är.

4-6 portioner

Pajdeg:
Margarin 30 g
Bakpulver 1 tsk
Mjölk 1 dl
Mjöl (vete, graham, fullkorn m.m.) 3 dl

Fyllning
:
Creame fraiche 2 dl
Ägg 2 st
Räkor 2-3 dl
Wokgrönsaker ca 200 g
Sambal oelek 4 tsk
Gul lök 1
Hackad dill ca 1 dl
Hackad vitlök 3 tsk
Salt
Svartpeppar



Gör såhär:

1. Blanda alla ingredienser till pajdegen, knåda smidigt, kavla sedan ut degen och lägg sedan i en smord form. Nagga med en gaffel.
2. Blanda alla ingredienser till fyllningen. Hacka räckorna och wokgrönsakerna något om du vill. Lägg sedan i fyllningen i pajskalet.
3. Sätt in pajen i ugnen på 200° grader i ca 20 min i mitten av ugnen.




Marängtårta med dumle

Att använda sig av marängbottnar istället för vanliga kan vara ett bra knep för att variera sig lite. Dom blir härligt spröda och krispiga. Men kom ihåg att göra dem samma dag eller förvara dem i en lufttät burk så de inte blir sega och tråkiga.





3 st marängbottnar (köpta eller hemgjorda)

Vitchokladmousse:
200 g vitchoklad
2 dl vispgrädde

Dumlemousse:
200 g dumle (eller 1 påse 220 g)
2 dl vispgrädde

Dekoration:
2-3 dl grädde
Noblessrutor
Rostade mandelflarn
Hackadvitchoklad
Gräddkola
Silverkulor
Blad och blomma


Gör såhär:

Man gör samma princip på båda mousserna. Börja med att värma grädden och ha i chokladen/dumlen, smält den under omrörning så det inte fastnar i botten. Låt svalna och ställ sedan in i kylskåpet. Låt den stå där under natten. (Eller ca 5 timmar.) När de har blivit lite "fastare", ta fram elvispen och vispa fluffigt. (Det kan ta ett tag innan den tjockar på sig.)

Lägg fram marängbottnarna och pensla över (block)choklad på båda sidorna. Det är för att marängen inte ska smälta när moussen och grädden läggs på. När chokladen har stelnat är det bara att bre på moussen och lägga ihop tårtan. Dekorera sedan som du vill. Jag vispade grädde med lite marsanpulver och bredde över hela tårtan, sedan tog jag rostade mandelflarn och satte på sidorna. Noblesskivor längst ut, sedan hackad vitchoklad, gräddkola och silverkulor i mitten. Avslutade med att göra en blomma i marsipan.



Hasselbackspotatis

Har man tröttnat på den enkla potatisen så är detta något vi varmt rekomenderar, ser extra bra ut på tallriken också!







6 portioner

Ingredienser:
Potatis
12 medelstora
Smör 100 g
Ströbröd 2 msk
Salt

Gör såhär:
1. Sätt på ugnen på 225 grader.
2. Skala potatisen och skär snitt i som går genom halva potatisen, 10-15 st (För att få fina snitt genom potatisen kan man använda sig utav en träslev där man lägger potatisen på, då skär man inte igenom.)
3. Lägg potatisen i en smord ugnsform. Smält hälften utav smöret och pensla på potatisarna. Låt dom sedan vara i ugnen sammanlagt 40 minuter.
4. Ta ut potatisarna efter 20 minuter, smält och pensla på det sista smöret. Strö över ströbrödet och saltet och stoppa in i ugnen i 20 minuter till.
5. Potatisen är klara när dom fått en gyllendebrun färg.


   


Jordgubb- och vitchokladtårta

En mäktig tårta som är omtyckt av dom flesta


ca 8 portioner

Ingredienser

Sockerkaksbotten
2 st

Lager 1: Vitchokladmousse
Vitchoklad 400 g
Grädde 4 dl

Lager 2: Maraboumousse
Mjölkchoklad marabou 200 g
Grädde 2 dl

Garnering: (Helt efter smak)
Grädde 2,5 dl
Jordgubbar
Riven choklad


Gör såhär:
Eftersom moussen behöver stå i kylskåpet i minst 5 timmar (vi brukar alltid låta den stå över natten.) så är det bäst att börja förbereda den i tid.
1. Ha i grädden i en kastrull och värm den (får absolut inte koka) ha sedan i den vita choladen och rör om tills allt har smält. Häll över chokladblandningen i en bunke och ställ in i kylskåpet. (Gör precis lika med maraboumoussen.)
2. Ta fram vitchokladmoussen efter x antal timmar (tills den är riktigt avkyld) och vispa med elvisp tills den blivit bra i konsistensen. Bred över tårtbottnarna. (Gör lika med maraboumoussen)
3. Lägg ihop tårtan och vispa grädden, bre över. Garnera efter smak



Behind the scenes - fikatime

En onsdag utöver det vanliga, det bästa man kan få är fina minnen.







Valnötsbrownies

En kaka som är godast att servas direkt från ugnen med en klick grädde eller glass bredvid.
- men även smarrig dagen efter.





Ca 25 st

Ingredienser

Smör 200 g
Mörk choklad 200 g
Hackade valnötter 150 g
Socker 3 dl
Ägg 4
Mjöl 2 dl
Bakpulver 1 tsk
Vaniljsocker 2 tsk


Gör såhär

  1. Sätt på ugnen på 175 grader. Klä en långpanna i bakplåtspapper.
  2. Smält smöret i en kastrull. Dra bort kastrullen från plattan och tillsätt chokladen i bitar, låt den smälta i smöret.
  3. Rosta valnötterna i en torr stekpanna för mer smak.
  4. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  5. Blanda 100 g av nötterna, mjöl, bakpulver och vaniljsockret noga. Rör ner blandningen i äggvispet. Tillsätt smör och chokladblandningen. Rör om till en jämn smet.
  6. Häll smeten i långpannan och strö över resten av nötterna.
  7. Grädda i mitten utav ugnen i ca 20 minuter. Kakan ska inte vara torr i mitten.
kakan i rutor och den är klar att serveras!


Kantarell toast

Kantareller finns det gott om den här tiden på året. Så varför inte ta en skogspromenad och plocka på dig lite?


4 portioner

Gula kantareller 40 st färska
Grädde 4 dl
Schalottenlök 2 st
Formfranska 4 st
Persilja 4 msk hackad
(Mozzarella ost)

Gör såhär:
1. Dela och rensa kantarellerna. Finhacka schalottenlöken.
2. Lägg en klick smör i stekpannan och låt det få lite färg. Lägg i svampen och salta och peppra lite.
3. Tillsätt lök och hackad persilja. Häll på grädden och låt koka ihop till en stuvning.
4. Skär bort kanterna på ett vanligt toastbröd. Lägg upp svampblandningen på brödet.
(Skär några skivor mozzarella ost och lägg över om du vill. Eftersom vi är galna i just mozzarella och hade en förpackning över så testade vi.)



Behind the scenes

Fick en fråga om vi kunde visa hur det såg ut när vi bakade.. Tur vi hade Frida på besök som kunde liva upp bilderna, eller vad tycker ni?





Korvstroganoff

En mat som lagas i dom flesta hem, därför kan det vara kul att prova på en ny smak. Här har vi en mild och krämig variant utav korvstroganoff, våran absoluta favorit. (Svårt att inte äta rätt ur grytan)





Skriv ut! (tryck här)

6 portioner

Ingredienser
:

Smör 2 msk
Falukorv 800 g
Mjöl ½ dl
Vispgrädde 5 dl (går att byta ut med matlagninsgrädde, eller hälften mjölk och hälften grädde.) 
Ketchup 1 ½ dl
Röd currypasta 1 tsk
Svartpeppar ½-1 tsk
Majs 250 g

Gör såhär:
1. Sätt igång riset.
2. Skär falukorven i bitar och värm under tiden upp grytan med en klick smör i.  När smöret smält kan du hälla i den skurna falukorven, steka den tills den blir varm på medelhög värme. (Behöver inte få färg.)
3. Strö över mjölet och blanda ut det med en stekspade. Häll sedan i grädden och rör om noga.
4. Rör i ketchupen, currypastan och svartpepparn, låt det småputtra.
5. Dra av från plattan och häll i majsen.
6. Klart att servera med ris


Snickerskaka

Är det bara vi som tycker att en vanlig snickerskaka tar slut innan man ens tagit andra tuggan? Här får ni iaf ett älskvärt recept som påminner om snickers.
Har du inte möjlighet till ugn så passar det här perfekt!







 

Skriv ut tryck här!


30 bitar

Ingredienser:
Jordnötssmör
350 g
Sirap 2 dl
Socker 2 dl
Cornflakes 9 dl
Ljus choklad 200 g

Gör såhär:
1.
Blanda jordnötssmör, sirap och socker i en kastrull, värm upp blandningen under omrörning utan att den kokar.
2. När allt smält ihop till en smet kan du dra av den från plattan, häll i cornflakes och rör ihop.
3. Ta fram en ungsplåt och lägg på bakplåtspapper, kavla ut "degen" till önskad storlek. (Ungfär 0,5 cm hög gjorde vi)
4. Smält chokladen över ett vattenbad och bred över kakan. (se bild)
5. Låt kakan stå kallt tills chokladen har stelnat helt, skär sedan i bitar.

Kakan är godast när det serveras kall. (Förvara i kylskåp och ta fram några minuter innan servering.)

  



Matklubben

Eftersom några har haft problem med utskrifterna och lyckats fått ut hela bloggen istället för ett enskilt recept så har vi nu skapat ett konto på matklubben, där ni lättare kan få ut recepten i ett bra format. Det kommer hädanefter finnas en länk vid varje recept som vidarbefodrar er till vårat konto, där kan ni även spara recepten om ni har en användare. (Smidigt och bra när man finner en favorit) Hoppas ni gillar det. :)


 



Kladdkaka

Enkel variant av kladdkaka. Det här receptet klarar vem som helst av att göra och det är perfekt att göra när det är ont om tid.





Smör 100 g
Ägg 2 st
Socker 3 dl
Vaniljsocker 1½ tsk
Salt 1 krm
Kakao 4 msk
Mjöl 1½ dl

Gör såhär:
Smält smöret i en kastrull, ha sedan i resten av ingredienserna och rör om. Smörj en form och ha i smeten. Stoppa sedan in formen i mitten av ugnen i ca 35 minuter på 150.



Fylld kycklingfilé med potatisgratäng

En väldigt krämig potatisgratäng som serveras med en fylld kycklingfilé.







Potatisgratäng (en form)
Mjölig potatis
2 kg (t.ex. King Edward)
Mjölk (3 %) 5 dl
Vispgrädde 5 dl
Lök 1 st
Vitlöksklyftor 2 st finhackade
Salt 1 msk
Osaltat smör 50 g  

Fylld kycklingfilé
Kycklingfilé
4 st
Mozzarella 150 g
Vitlök 1 klyfta
Rödlök ½ st
Soltorkade tomater 4 st
Pesto-oliv 1 tsk
Pesto-paprika 1 tsk
Svartpeppar
Salt

Gör såhär
:
Gratängen:
1. Värm ugnen till 240 grader. Skala potatisen och skär den i centimetertjocka skivor.
2. Lägg dem i en stor kastrull med mjölk, grädde, lök, vitlök och salt. Låt koka upp och sen sjuda eller småkoka tills potatisen är nästan mjuk. Rör om ofta.
3. Smöra en form (ungefär 37 x 30 cm). Häll ner potatiskoket i den. (Vi valde att göra gratängen i portionsformar)
4. Klicka på resten av smöret och gratinera i ugnen i 15 minuter eller tills gratängen börjar bubbla och har fått fin färg. Ta ut den ur ugnen, låt stå i 10-20 minuter innan den serveras.
Fylld kycklingfilé:
5. Tina kycklingen och skär en ficka i varje filé.
6. Skär mozzarellan i små bitar och mosa dem med en gaffel. Hacka rödlöken och soltorkade tomaterna fint. Ha sedan i det och resten av ingredienserna och rör om, smaka av.
7. Fyll kyckling med röran och sätt dit en tandbetare om det behövs.
8. Stek kycklingen snabbt så att det får färg och krydda. Stoppa sedan in den i mitten av ugnen på 225 i ca 20 minuter.

Servera potatisgratängen och kycklingen med en sallad.



Vitchokladtårta med jordgubbar

Att vitchoklad och jordgubbar passar bra ihop vet ni redan säkert. Här får ni en tårta som vi lovar kommer uppskattas av många!



Tårtbotten:
Ägg 4 st
Socker 2 dl
Vetemjöl 1 dl
Potatismjöl 1 dl
Bakpulver 2 tsk

Fyllning 1:
Mosade jordgubbar eller jordgubbssylt 2-3 dl

Fyllning 2:
Vitchoklad 200 g
Grädde 2 dl

Garnering:
Grädde 2 dl
Jordgubbar
Mandelspån
Vit choklad
Nobless
1 skiva

 

Gör såhär:
Botten:
1. Smörj och bröa en form, ca 2½ l. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjölsorterna och vänd sedan ner det i smeten. Blanda om och häll sedan ner i formen.
2. Grädda 40 min i nedre delen av ugnen, 175° grader. Stjälk upp kakan och låt svalna, skär sedan till 3 bottnar.
Fyllning 1:
3. Mosa jordgubbarna eller jordgubbssylten och bre över. Var inte snål.
Fyllning 2:
4. Värm grädden och ha i chokladen, rör om tills den har smält. Låt sedan stå i kylskåp 3-4 timmar. Vispa sedan med elvisp. Bre sedan över moussen på ena botten.
Garnering:
5. Vispa grädden och bre över hela tårtan. Ha över mandelspån på sidorna. Skär jordgubbarna på mitten och lägg sedan över. Hacka chokladen och ha över hela tårtan. Dela noeblessen i 4 delar och sätt ner i tårtan.



Morotskaka i långpanna

Lika gott på födelsedagskalaset som till kaffet, enkelt och ändå så himelskt gott!
- Därför bakar vi den i långpanna.



Skriv ut här (tryck)

Ca 25 portioner

Ingredienser

Ägg 4 st
Socker 4 dl
Smör 200 g
Rivna morötter 6 dl
Mjöl 4 dl
Bikarbonat 2 tsk
Bakpulver 2 tsk
kanel 1 tsk
Kardemumma 1 tsk


Glasyr

Philadelphiaost 200 g
Rumsvarmt smör 150 g
Florsocker 3 dl
Vaniljsocker 3-4 tsk

Gör såhär
  1. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna. Vispa under tiden ägg och socker pösigt,
    blanda alla torra ingredienser väl! (kan man göra i en påse för bra resultat)
  2. Rör ner smöret och det väl blandade mjölet, rör sist ner morötterna.
  3. Smörj och bröa långpannan, (Eller använd bakplåtspapper) häll i smeten.
    Grädda i 175 grader mitt i ugnen i ca 15-20 minuter. (Beror lite på hur stor långpannan är och vilken typ av ugn du har, prova med en sticka innan du tar ut den.) Låt kakan svalna.
  4. Glasyren är det bara att blanda ihop alla ingredienser med varandra, använd en elvisp för att få en slät och fin kräm. Smaka av och ha i ytterligare vaniljsocker för mer smak. 
    Bred över kakan och skär upp den i lagomt stora rutor.
    Bara till att serveras!


Köttbullar

En typiskt svennemat, som alla älskar






4 portioner
Ingredienser:
Blandfärs/nötfärs 500 gram
Ströbröd 5 msk
Vatten 1,5 dl
Gul lök ½
Ägg 1
Salt 1 tsk
Grovmald svartpeppar 1 krm
Smör 2 msk
Gör såhär:
1. Blanda vattnet och ströbrödet i en bunke, låt det stå och svälla i 10 minuter.
2. Hacka löken.
3. Blanda i alla ingerienser i ströbrödsblandningen med händerna.
4. Fukta händerna i kallvatten och forma köttbullarna efter önskad storlek.
5. Stek köttbullarna i smöret, först på hög värme så dom får en fin stekyta. Dra sedan ner värmen och stek tills dom blir helt genomstekta. Skaka stekpannan med jämna mellanrum för att vi en jämn och fin färg.
6. Servera med någon form av pasta.


Prinsesstårta med en gnutta citron

Prinsesstårta med marispan är inte alls så svårt att få till hemma. Det finns färdigkavlad marsipan att köpa i de flesta mataffärer numera. Här har vi gett den en liten touch av citron. Det finns även mindre förpackningar med marsipan i olika färger, vilket passar jätte bra för göra rosor och blad för att dekorera.



Tårtbotten:
Ägg 4
Socker 2 dl
Vetemjöl 1 dl
Potatismjöl 1 dl
Bakpulver 2 tsk

Fyllning 1:
Vaniljsås 1 dl
Grädde 1,5 dl
Vaniljsocker 1 tsk

Fyllning 2:
Grädde 2 dl
Vaniljsocker 2 tsk
Florsocker 2 msk
Citronsaften från ½ - 1 st

Garnering:
Färdigkvalad grön marsipan 1 rulle
Rosa ros 1 st
Gröna blad 3 st
Florsocker

 

Gör såhär:
Botten:
1. Smörj och bröa en form, ca 2½ l. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjölsorterna och vänd sedan ner det i smeten. Blanda om och häll sedan ner i formen.
2. Grädda 40 min i nedre delen av ugnen, 175° grader. Stjälk upp kakan och låt svalna, skär sedan till 3 bottnar.
Fyllning 1:
3. Gör vaniljsåsen enligt förpackningen. Vispa grädden tjock, blanda ner den i krämen när den börjar tjockna. Smaksätt, låt krämen bli nästan stel. Ha över ena botten. Och lägg sedan på den andra botten.
Fyllning 2:
4. Vispa grädden och blanda ner resten av ingredienserna. Ha över ena botten, ha på mycket grädde i mitten av botten, så det blir som en kula. Lägg sedan över sista botten försiktigt, och se till att den blir som en kulle.
Garnering:
5. Ha över vanlig vispad grädde eller fyllning 1 runt så det täcker hela tårtan. Lägg sedan på den gröna marsipanen och dekorera. (Gör egen ros och blad, ha sedan över florsocker.)



Ost och skinksås

En vardagsrätt som är en favorit hos många vuxna som barn, här har vi ett mer smakrikt recept som ger ett litet lyft!





skriv ut här (tryck)

4 portioner

Ingredienser:
Skinka 200 g
Gul lök 1 st
Smör 1 msk
Mjöl 3 msk
Mjölk 5 dl
Konserverade skivade champinjoner 200 g
Riven ost 1,5 dl
Grädde 0,5 dl
Salt 1 tsk
Grovmald svartpeppar 0,5 tsk
Basilika 0,5 msk

Gör såhär:
1.Tärna skinka och haka löken. Fräs det tillsammans i en stekpanna tills löken är mjuk och skinkan fått lite färg.
2. Vispa ihop mjölet med en liten del av mjölken i en kastrull, vispa sedan i resten av mjölken och låt det kokas upp.
3. Häll ner grädde, kryddorna, skinkan med löken och champinjonerna. Rör sist ner osten och låt den smälta ner.
4. Servera med någon form av pasta.


Frallor med vallmofrö

Väldigt goda frallor som passar bra till både frukostbröd eller som tillebehör till någon varmrätt, speciellt soppa. Här använder vi oss av ett mjöl som heter manitoba cream, ett mjöl som många proffsbagare använder sig av. Jäskraften blir bättre och på så sätt så blir bröden större, luftigare och saftigare!







Det här behöver du:
Jäst
50 gram
Mjölk 6 dl
Smör 125 gram rumsvarmt
Manitoba Cream 16-17 dl (alt. vetemjöl special)
Salt 1½ tsk
Bakpulver 1 tsk

 

Gör såhär:
1. Smula ner jästen i en degbunke, använd med fördel en köksmaskin som kan knåda degen länge för det behövs med detta mjöl. Ljumma mjölken till fingervarmt, 37 grader. Rör ner mjölken och lös jästen.
2. Tillsätt det rumsvarma smöret och lite av mjölet. Tillsätt även salt och bakpulver. Arbeta degen i maskin eller för hand minst 10-15 minuter. Pyttsa på mer mjöl efterhand men bara så mycket att degen släpper lite från kanterna.
3. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek. Ta upp på mjölat bakbord, arbeta in mer mjöl så du får en smidigt men ändå inte för hård deg, utan den ska vara ganska lös.
4. Dela degen i två bitar å fortsätt tills du har 16 små. Forma till bollar. Kupa händerna runt frallorna och snurra dom i handflatorna mot underlaget så du spänner degens ovansida något och får släta ytor.
5. Låt jäsa på bakplåtspappersklädd plåt ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrön precis före gräddning.
6. Grädda i 200 grader ca 12-18 min, tills frallorna fått fin färg. Låt svalna utan bakduk för en lite knaprigare yta.



Kräftsoppa med morötter

En soppa som är väldigt enkelt med få ingredienser men ändå otroligt god. Det funkar till både förrätt och huvudrätt. Servera med bröd till, helst nybakat, våra frallor är ett bra tips!




4 portioner

Margarin 2 msk
Morötter 2-3 st finrivna
Vetemjöl 2 msk
Vatten 8 dl
Fiskbuljongtärningar 2 st
Kräftost 400 g  (osten ger mycket sälta, så byt ut lite av osten mot mer creme fraiche om du vill ha en mindre salt soppa)
Creme fraiche 2 dl
Kräftstjärtar i lag 1 burk
Svartpeppar
Dill

 

Gör så här:
1. Fräs de rivna morötterna i smör och strö över vetemjöl. Späd med vatten och tillsätt buljongtärningar och svartpeppar. Låt soppan puttra i cirka tio minuter och rör om med jämna mellanrum.
2. Tillsätt mjukosten, creme fraiche, dill och låt småkoka ytterligare fem till sex minuter.
3. Häll sedan upp soppan i tallrikar och ha sedan i kräftstjärtarna på tallriken. På så sätt så blir de inte sega och soppan är lika god att äta dagen efter, eftersom kräftstjärtarna håller sig i lagen.



Supergoda kanelbullar

Hemligheten bakom riktigt goda bullar är smör. Sen är det väldigt viktigt att inte ha för mycket mjöl i degen, då blir de blir torra och tråkiga. När degen precis släpper från kanterna så räcker det.




18–24 bullar

Degen:
Kardemummakärnor 1 msk
Mjölk 3 dl
Färsk jäst 50 g
Strösocker 1 1/2 dl
Salt 1/2 tsk
Mjukt smör 150 g
Ekologiskt ägg 1 st
Vetemjöl special 11–12 dl

Fyllningen:

Mjukt smör 300 g
Råsocker 2 dl
Malen kanel 2 msk

Övrigt:
Pappersformar
Ägg till pensling
Pärlsocker till garnering

 

1. Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen.

2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.

3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman tills degen börjar släppa från kanten av bunken. Spara resterande mjöl till utbakningen.

4. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i 45–60 minuter.

5. Sätt ugnen på 200 grader.

6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut vetedegen (utan att knåda den) ganska tunt (cirka 1 cm). Mosa samman det mjuka smöret med råsockret och kanel och bred detta på degen.

7. Rulla ihop den till en rulle. Lägg skarven neråt och skiva rullen i 2 cm tjocka skivor. Det ska bli cirka 20 bullar.

8. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper med endast cirka 2 cm mellanrum, de ska jäsa samman till ett brytbröd.

9. Jäs under bakduk till dubbel storlek i 45–60 minuter.

10. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

11. Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.



Bullar med mandelmassa och vaniljkräm

Underbart goda bullar som både ser och smakar väldigt gott! Ett bra alternativ till den vanliga kanelbullen. Går även snabbt att göra med hjälp av jäsmixen.






Degen:
Bagarens Jästmix Vetebröd
1 påse
vetemjöl special 14 dl
strösocker 1,75 dl
bakpulver 1 tsk
smör 200 g
mjölk 5 dl
äggulor 3 st

Fyllning:
Rumstempererat
smör 200 g 
Odense Mandelmassa 50/50 eller Odense Mandelmassa Lyx 200 g
Grön karamellfärg några droppar
Vaniljsocker 2 tsk
Strösocker ½ dl

Garnering: (Vaniljkräm)
Mjölk 4½ dl
Vaniljkräm 3 påsar

Övrigt:
Pappersformar
Smält smör

Socker


Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 230°. Blanda de torra ingredienserna, men tillsätt inte allt vetemjöl på en gång.
2. Smält smöret, tillsätt mjölken, värm till 40° och blanda med de torra ingredienserna och äggulorna.
Knåda till en elastisk deg i ca 6-7 min i maskin (2 min långsamt och därefter 4 min på medelhastighet) eller 15 min för hand, tills degen är smidig och elastisk. Den får vara lite lös, men inte kladdig.
3. Täck bunken med plast och låt jäsa i 15 min. Undertiden blandar du ihop fyllningen till en smet. Dela degen i två delar och kavla ut degen i en rektangel.
4. Bred på halva fyllningen och vik rektangeln dubbel. Skär ut 12 st remsor och lägg ihop till kransar. Gör samma sak med resten av degen.
5. Sätt i pappersformar och låt jäsa på plåt under plast i ca 20 min. Tryck ner som ett hål i bullarna och fyll dem med vaniljkrämen.
6. Baka i 230° i ca 6-8 min. Det är viktigt att du inte öppnar ugnen i onödan, eftersom värmen då
försvinner ut, det blir längre baktid och du riskerar att bullarna blir torra.
7. Låt bullarna kallna och doppa sedan dem i smält smör och socker.



Kanelbullar

Det finns nog ingenting som slår mammas recept på kanelbullar, så här kommer ett otroligt uppskattat recept sedan barnsben.

Gör såhär 3 (klicka på bilderna)

skriv ut! (tryck)

Ca 48 bullar
Ingredienser:
Jäst
50 g
Smör 150 g
Mjölk 5 dl
Salt ½ tsk
Socker 1 dl
(stött)Kardemumma 2 tsk
Mjöl 1,3-1,5 liter

Fyllning: (Går att göra efter smak)
Smör
Socker
Kanel
Vaniljsocker

Pensling och garnering:
Ägg
1 st
Pärlsocker

Gör såhär:
1. Smält smöret och tillsätt sedan mjölken. (Värm tills det är fingervarmt, 37 grader.)
2. Smula sönder jästen i en bunke. Rör ut jästen med lite utav degspadet, så jästen smälter. Tillsätt resten utav degspadet, ha i saltet, socker, kardemumman och nästan allt mjöl. (Spar till utbakningen och tänk på att inte använda mer mjöl än nödvändigt. Bara så degen låssnar från kanterna) Arbeta degen smidig och låt den jäsa i bunken i 30-40 minuter.
3. Ta ut degen på ett mjölat bakbord och dela degen på fyra, kavla ut degen. Bre på rumstemurerat smör, ha på kanel, socker och vaniljsocker. Rulla ihop och skär varje rulle i tolv bitar. Lägg bullarna i pappersformar på en ungsplåt, låt sedan bullarna jäsa i 30 minuter. (till dubbelstorlek)
4. Sätt på ugnen på 225-250 grader.
5. När bullarna har jäst klart, pensla på dom med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten utav ugnen i 5-10 minuter. (Tills bullarna fått färg.)



Kanelbullensdag

Idag är det ingen vanlig dag.. För idag är det kanelbullensdag!!

Hej sockertoppar,
vi hoppas ni inte glömt bort att det är KANELBULLENSDAG idag, så varför missa chansen att få äta godsaker när det till och med står i almannackan?
Och vi som har lite inside information kan tala om att denna dag är införd (sedan 1999) för att uppmärksamma den rika bulltraditionen som finns i Sverige, samt för att få öka konsumtionen av jäst, mjöl, socker och margarin.

Så har ni ätit någon bulle idag? Eller vill ni dela med er av något smarigt recept? Ordet är ditt här nedan.



Dagen till ära så kommer vi ladda upp tre olika bullrecept, håll utkik



Rabarber och äppelpaj

Rabarberpaj tillsammans med något äpple i tycker vi blir godare. Det blir mindre surt då och lite sötare.






4-6 portioner

Pajdeg:
Margarin 300 g
Mjöl 6½ dl
Vatten 6 msk

Fyllning:
Rabarber
Äpple 1 st
Margarin 2 msk
Socker ½-1 dl
Potatismjöl ½-1 dl


Gör såhär:
1. Blanda mjöl och margarin med en gaffel eller med händerna. Ha sedan i vattnet och blanda till en deg, låt vila i kylen minst en timme.
2. Sätt ugnen på 225°. Ta ungefär 1/3 av degen och kavla ut den och lägg i en form, ca 25 cm diametern. Förgrädda skalet i 15-20 min i mitten av ugnen.
3. Medan gör du fyllningen, börja med att skala rabarbern och äpplet och skär sedan i små bitar. Blanda i resten av ingredienserna förutom potatismjölet.
4. Ta ut pajskalet och sätt i fyllningen, stör över potatismjölet.
5. Av resten av degen så gör du långa strimlor, som du sedan lägger över pajen. Gör sedan en lång strimla och lägg runt pajens kant, och tryck sedan till försiktigt.
6. Stoppa in pajen i ugnen igen och grädda i mitten av ugnen ca 20-25 min.

Servera med vaniljsås, grädde eller glass. Strö över lite florsocker innan servering.



RSS 2.0


Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!