Supergoda kanelbullar

Hemligheten bakom riktigt goda bullar är smör. Sen är det väldigt viktigt att inte ha för mycket mjöl i degen, då blir de blir torra och tråkiga. När degen precis släpper från kanterna så räcker det.




18–24 bullar

Degen:
Kardemummakärnor 1 msk
Mjölk 3 dl
Färsk jäst 50 g
Strösocker 1 1/2 dl
Salt 1/2 tsk
Mjukt smör 150 g
Ekologiskt ägg 1 st
Vetemjöl special 11–12 dl

Fyllningen:

Mjukt smör 300 g
Råsocker 2 dl
Malen kanel 2 msk

Övrigt:
Pappersformar
Ägg till pensling
Pärlsocker till garnering

 

1. Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen.

2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.

3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman tills degen börjar släppa från kanten av bunken. Spara resterande mjöl till utbakningen.

4. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i 45–60 minuter.

5. Sätt ugnen på 200 grader.

6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut vetedegen (utan att knåda den) ganska tunt (cirka 1 cm). Mosa samman det mjuka smöret med råsockret och kanel och bred detta på degen.

7. Rulla ihop den till en rulle. Lägg skarven neråt och skiva rullen i 2 cm tjocka skivor. Det ska bli cirka 20 bullar.

8. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper med endast cirka 2 cm mellanrum, de ska jäsa samman till ett brytbröd.

9. Jäs under bakduk till dubbel storlek i 45–60 minuter.

10. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

11. Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.




Namn:


E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:

Kom ihåg mig?
RSS 2.0


Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!