Broccolipasta med smak

En bra vardagsrätt som är jättegod och ganska kryddig, även ett plus i kanten att den går snabbt att tillaga.



4 portioner

Ingredienser
Pasta
Ca 200 g
Broccoli
Olivolja
1 msk
Skinkskivor 4-6 
Vitlök ½ (ca 3-4 vitlöksklyftor)
Röd chili ½
Crèam fraiche, vitlök och örter 1 burk
Citronsaft från ½
Svartpeppar
Salt
Parmesanost
Solroskärnor

Gör såhär
1. Börja med att koka pastan, ha sedan i broccolin mot slutet av koktiden.
2. Fräs vitlök och chili med skinkan i olivoljan, ha sedan ner den färdigkokta pastan och broccolin i stekpannan. Häll i cream freishen och ha i saften från i halv citron.
3. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera med riven parmesanost på toppen och lite solroskärnor.


Cupcakes med variation

Cupcakes och muffins är egentligen samma sak. Det som skiljer dem åt mest är att cupcakes har frosting och ofta är dekorerade. Cupcakes är alltså en slags tårta fast i portionsstorlek. I det här receptet så kan du stoppa i vilka godsaker du vill i smeten.



Muffinssmeten:
Margarin
300 g
Socker 4 dl
Ägg 4
Vaniljsocker 2 tsk
Bakpulver 2 tsk
Mjöl 6 dl
Mjölk 3/4 dl
Citron ca ½ dl saft

Frostning:
Margarin 60 g
Philadelphiaost 100 g
Florsocker 5 dl
Vaniljsocker 1 tsk
Citronsaft efter smak

 

Gör såhär:
Muffinssmeten:

1. Rör smör och socker vitt och krämigt. Ha sedan ner äggen, ett i taget. Blanda i vaniljsockret, mjölken och citronsaften.
2.Blanda sedan bakpulver och mjöl i en skål brevid, och rör sedan försiktigt ner det i resten av blandningen.
3. Klicka i smeten i formarna, ca 3/4. Ha sedan ner smaksättningarna och tryck till med en sked eller gaffel. Vad du nu är sugen på, tex. bär, frukt, olika sorters choklad, nötter, mandelmassa mm.
4. Grädda mitten av ugnen ca 15-20 min, 200 grader.
Frosting:
5. Rör allting krämigt och bre sedan på de avsvalnade cupcakesen. Dekorera efter fantasin.




Skagentoast

Våran absoluta favorit när det kommer till förätter, en rostad macka med skagenröra.

- Vinter som sommar







Skriv ut (tryck här)
4 portioner

Ingredienser

Rensade räckor 600 g
Majonäs 0,5 dl 
Créme fraiche 0,5 dl 
Dill 1 knippe 
Citron
Franska 4 skivor 
Smör 4 msk


Tillagning

 

  1. Skala alla räkor och haka dillen.

  2. Stek brödskivorna på en medelhög värme tills det blir gyllendebruna. Låt dom svalna på tallrikarna. (Går även bra att rosta dom i en brödrost)

  3. Blanda ihop majonäsen och créme frachen i en skål.

  4. Häll i räkorna och den hakade dillen och pressa över lite citronsaft (smaka av) efter smak.

  5. Skeda upp skagenröran på franskorna, dekorera sedan med en citronskiva och en dillkvist

     



Kommentera gott folk!

Hej alla kära vänner! Vi tänkte iaf meddela att vi uppskattar ALLT ni skriver och ska svara på lite frågor samt kommentarer inom en snar framtid när vi fått lite ruljans på det hela. (Så fortsätt gärna att kommentera under tiden ;) Det värms!) Vi vill gärna att ni ger oss förslag eller tips på någonting ni vill att vi ska göra, förbättra eller kanske någon annan liten idé? Fram med språket gubbar och gummor, vi är öppna för förslag.
Nu får ni ha en fortsatt trevlig helg så länge! :)


Citrontårta med vitchokladglasyr och ett berg av bär

Citronsmaken går jätte bra ihop med den vita chokladen och alla bär. Tårtan blir inte för söt utan behåller en bra balans med alla smakerna.






Citronbotten:
Ekologiska ägg 6 st
Strösocker 5 dl
Vaniljsocker 2 tsk
Smör 100 g
Mjölk 2 dl
Vetemjöl 7 dl
Bakpulver 4 tsk
Citroner 2 st, saft + skal

 

Citronfromage: (gjorde dubbelsats, smaksak)
(Finns att köpa)
Gelatinblad 2 st
Citroner 2 st, saft + skal
Äggvitor 3 st  + Strösocker 1 dl
Äggulor 3 st  + Strösocker 3/4 dl
Vispgrädde 3 dl

 

Vitchokladglasyr:
Vitchoklad 400 g
Philadelphiaost 400 g

Massa bär

 

Gör såhär:
Citronbotten:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
3. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten.
4. Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd försiktigt ner det i smeten. Rör i saft och skal av citron.
5. Smörj formarna med smör. Fyll formen med smeten, jag gjorde det 3 gånger, (så slapp jag skära i dom sen.) Grädda bottnarna (i omgångar) i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Kolla om den fortfrande är kladdig med en sticka, den ska inte vara det.
Citronfromage: (gjorde dubbelsats, smaksak)
6. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Ljumma upp citronsaften, smält gelatinbladen i den och låt kallna.
7. Skilj äggen och vispa vitorna till fast skum och tillsätt sockret under vispning.
8. Vispa gulorna med socker och citronskal. Rör ner gelatinlösningen när den börjar bli simmig. Vispa grädden för sig.
9. Vänd ihop äggulevispet med vitorna och grädden. Lägg upp fromagen, kyl den ett par timmar.
Vitchokladglasyr:

10. Smält chokladen i ett vattenbad. Vispa smält choklad med philadelphiaost till en krämig frosting.
Tårta
11. Lägg på citronfromagen på båda bottnarna och bygg ihop tårtan. Dekorera sedan tårtan, ta kanterna först eftersom dom blir synligast. Lägg sedan på en massa bär som du tycker om.

 



Sparrisknyten med hollandaise

Sparris med hollandaise är en klassiker och funkar utmärkt till förrätt. Här har vi gjort det lite roligare (och godare) med skinka ost till. Men det är självklart en smaksak och man kan utesluta det om man vill.







4 portioner

Såsen:
Smör 150 g
Vitpepparkorn 5 st
Persilja 1 stjälk
Vatten 4 msk
Äggula 3 st
Paprikapulver 1/2 krm
Citron 1/2 st
Salt

Sparris
Skinka
Ost
Salt
Peppar



Gör såhär:
Börja med att göra såsen.
1. Smält smöret.
2. Blanda krossade pepparkorn, persilja och vatten i en kastrull. Koka ihop lagen utan lock tills hälften avdunstat. Sila lagen.
3. Lägg äggulorna i en ren kastrull och häll i lagen under kraftig vispning. Vispa så att såsen blir tjock och pösig.
4. Tag kastrullen av värmen och tillsätt det avsvalnade smöret i en smal stråle under kraftig vispning. Smaksätt med paprikapulver, pressad citron och salt.

5. Ta sedan fram en ungsäker form och smörj den.
6. Ta så många sparrisstjälkar du vill ha (vi tog ca 6 st), linda in den i någon ostskiva och rulla sedan skinkskivan ovanpå. Sätt dit en tandpetare för att ”paketet” ska hålla.
7. Gör sedan så med resten av stjälkarna och lägg ner dem i ugnsformen. (Redan nu kan man ha på såsen om man vill, men vi valde att vänta med det för att få en snyggare uppläggning.)
8. Stoppa sedan in den i mitten av ugnen på 200 i ca 10-15 minuter. Kolla så inte sparrisen eller skinkan blir bränd. Ta sedan ut formen, lägg upp sparrisknytena och ringla såsen över.

 



Lax med fetaoströra

Lax i alla olika former är ett säkert kort när det gäller middagar. Här gör vi en med fyllning av fetaost och vitlök.




För att skriva ut tryck här
4 portioner

Laxfilé 4 st
Fetaost 150 g
Creme Fraiche 1,5 dl
Vitlöksklyfta 1 st
Salt
Peppar (vit)

Räkor 1 dl

Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 200. Ta fram laxfiléerna och se till att de är tinade innan du skär en ”skåra” i varje filé. Lägg dem i en smord och ungsäker form, salt och peppra lite.
2. Skär fetaosten i små bitar och mosa den sedan med en gaffel. Ha i creme fraichen och pressa i vitlöksklyftan. (Vill man ha mer smak av fetaosten så kan man ha i mer.) Smaka av med salt och peppar.
3. Rör om allt väl och ha sedan i röran i varje skåra på filéerna. Lägg sedan på räkorna över laxen och röran. Stoppa in i mitten av ugnen och ha den inne i cirka 15 minuter. Laxen ska vara rosa inombords och rasa isär när man skär i den.
4. Servera med sparris, rödlök och potatis (pressad). Blir det något över av fetaoströran så kan den serveras som kall sås till också, eller så gör du lite till av den.



Bullar med philadelphiaostfyllning i långpanna

Något som kan förstöra bullbaket när man har det lite stressigt är att allt tar en sådan tid, så varför inte baka i våran kära långpanna?
- en god och väldigt saftig bulle


Gör såhär 5

Gör såhär 6





Skriv ut (tryck)
48 bitar

Ingredienser
Bullsmet:
Smör 150 g
Mjölk 5 dl
Jäst 1 paket
Ägg 1 (+ 1 till pensling)
Socker 1 dl
Salt 1 tsk
Mjöl 10-11 dl
Fyllning:
Rumstempererat smör 150 g
Vaniljsocker 2 msk
Florsocker 3 dl
Kanel 1 msk
Kardemumma 1 tsk
Philadelphiaost 100 g

Gör såhär:
1. Smält smöret i en kastrull. Häll sedan i mjölken och låt det bli fingervarmt. (37 grader ungefär.)
2. Smula sönder jästen i en bunke, lös upp jästen med det smörbladningen.
3. Rör ner ägget, sockret och salten. Ha i mjölet allt eftersom, degen ska vara väldigt lös. (Nästan som en smet) Låt sedan jäsa i 30 minuter.
4. Klä in långpannan i bakplåtspapper under tiden och blanda alla ingredienser till fyllningen i en bunke. (Ett bra tips är att röra ihop den med hjälp av en elvisp)
5. Häll över "bullsmeten" i långpannan och platta ut med mjölade händer. Gör 48 hål (6x8) och ha i ungefär en tesked fyllning i varje hål. Lägg över en handduk och låt jäsa i 15 till.
6. Pänsla med ett ägg och ha på pärlsocker och stoppa in i ugnen och låt gräddas i 200 grader, i 12-20 minuter.
7. Skär ut när plåten blivit sval.

 



Tre dagars vandring ute i skogen

Nu beger vi oss ut i TRE DAGAR till ett ställe där vi varken kommer ha tillgång till något kök, en toalett eller säng.. Så under tiden hoppas vi att ni alla njuter av bekvämligenheterna hemma och äter något smarigt åt oss. (Väskan kommer vara packad i matväg med hårdbrö, en skinost-tub, makaroner och hamburgare som vi ska äta till frukost, lunch och middag. Alltså nio måltider som kommer bestå av precis SAMMA SAK - blir ni avundsjuka? Näeee det trodde inte vi heller.)
Men på Tisdag eftermiddag är vi tillbaka och då går ugnen och spisen varm, ha en fortsatt bra helg allesammans och ett extra plus i kanten till er som har kommenterat. (Leenderna går ända upp när vi klickar in, PUSS PÅ ER)
Nu piper timern att bullarna snart är klara, finns det något som är bättre än när köket lukar nybakat?


Räkbakelse med ostkrokar

En lyxig (och enkel) förrätt att glänsa med. Vill du imponera på gästerna men endå inte orkar lägga ner så mycket tid i köket så passar den här förrätten perfekt. Du kan förbereda den någon dag innan och bara dekorera när det väl är dags att servera. Den hinner då stå sig riktigt saftig och god!


Skriv ut tryck här!
6 portioner


Formfranska
12 skirvor
Majonäs
70 g 
Vispgrädde
¼ dl 
Kalles kaviar
2 msk
Dill
1 msk 
Gräslök
2 msk
Finhackad rödlök
2 msk 


Dekoration

Creme Freish
Ostbågar
Räkor
Svart kaviar
Dill

Citron


Gör såhär:
1. Ta ut en rund cirkel med ett glas ur varje brödskiva. 
2. Blanda ingredienserna till en smet. Vispa grädden hårt och blanda försiktigt i den med resten av ingridienserna. 3. Lägg räkor på hälften av brödskivorna, längst ut på varje skiva, så att inte smeten rinner ur. Fördela sedan 1/3 av smeten på hälften av skivorna. Lägg på de övriga som lock. 
4. Bred sedan Creme Freish på sidorna och täck väl. Ha sedan på resten av smeten ovanpå bakelserna. 
5. Låt stå och dra övertäck i kylen i ett dygn. 
6. Ta ut ur kylen och rulla sedan varje bakelse i ”mosade” ostkrokar. Dekorera var och en med några räkor, lite svartkaviar, citronskiva och dillvippa.



Hallonrutor- med kardemumma och vitchoklad

Här kommer ett recept till er som är lite av en sucker för kardemumma.
Ett bra fikabröd som inte är av det sötaste laget.



Skriv ut här! (Tryck)

ca 25 st

Ingredienser

Smör 200 g
Ägg 3 st
Socker 3 dl
Mjöl 8 dl
Bakpulver 1 msk
Finstött kardemumma 1 msk
Lättmjölk eller lättfil 4 dl
Hallon 250 g
Vitchoklad 100 g

Gör såhär
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret och låt det svalna.
  3. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör sedan ner smöret.
  4. Blanda mjöl, bakpulver och kardemumman noga. Rör ner det i smeten.
  5. Häll i mjölken eller filen och rör den till en jämn smet.
  6. Bred ut smeten i en långpanna (ca 30x40 cm) klädd i bakplåtspapper. Strö över hallon på kakan. Grädda i NEDRE delen av ugnen i 20-25 minuter tills kakan börjar få färg. (Om bären inte är frysta kan gräddningstiden vara lite mindre.) Ta ur kakan.
  7. Hacka chokladen till lagomt stora bitar, strö över på kakan. Fortsätt grädda i ca 5 minuter till chokladen får färg UTAN att bi bränd.
    Prova med en sticka i kakan så den är torr.


Lax- och spenatpaj

Paj är den perfekta bjudmaten! Den kan förberedas och värmas inför serveringen, den kan också lagas i förväg och frysas in och sedan tina långsamt i kylskåp över natten.
- Den perfekta bjudmaten.








Skriv ut här! (tryck)

4-6 portioner

Pajdeg

Mjöl 3 dl
Kylskåpskallt smör 125 g
Kallt vatten 2 msk

Fyllning

Bladspenat 2 paket frysta (250 g)
Gul hackad lök 1 st
Smör 2 msk
Salt 1 tsk
Svartpeppar 1 krm
Riven muskotnöt 1 krm
Laxfilé, skuren i tärningar 300 g
Rökt lax 50 g
Ägg 4 st
Mjölk 3 dl
Citronklyftor till servering

Tillaga såhär
1. Gör pajdegen. Kavla eller tryck ut den i en pajform, ca 24 cm i diametern. Nagga degen med en gaffel och låt den sedan vila i kylen 15-30 minuter.
För hand
1. Mät upp mjölet i en bunke. Lägg i smöret skuret i bitar.
2. Finfördela smöret med en gaffel eller med fingertopparna till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen.
3. Kavla ur degen och täck eller tryck ut den i en form, cirka 24 cm i diametern. Låt degen vila i kylskåp cirka 15-30 minuter innan den gräddas.
I matberedare
1. Kör mjölet och kylskåpskallt smör i bitar, i matberedare i 5-6 sekunder tills massan börjar se smulig ut.
2. Tillsätt vattnet och kör i 10-20 sekunder tills degsmulorna börjar gå ihop till en deg.
3. Kavla ut och täck formen med degen eller tryck ut den i formen mot kanterna. Låt degen vila i kylskåp i 15-30 minuter.


2. Sätt ugnen på 200 grader.
3. Tina spenaten och pressa ur vätskan. Fräs lök och i hälften utav smöret. Krydda med salt, svartpeppar och muskot.
4. Lägg över spenat- och lökblandningen på en tallrik och stek laxen hastigt i resten av smöret. (Rökt lax behöver inte stekas.) Vispa ihop ägg och mjölk.
5. Förgrädda pajskalen mitt i ugnen i ca 10 minuter. Lägg sedan i spenat och lax och häll över äggsmeten.
6. Grädda pajen i mitten avv ugnen i 35-40 minuter.
Klar för att serveras!



 


Ryttarkaka

Fridas supergoda recept på ryttarkaka
som inte kan bli något annat än en favorit









skriv ut! (tryck)

25 portioner
(Beroende på hur stora bitar man vill ha, 
kakan är väldigt mäktig och man vill gärna ha mer än en bit..)

Ingredienser

Ägg 4 st
Socker 6 dl
Mjöl 3 dl
Kakao 8 msk
Vaniljsocker 2 tsk
Salt 2 krm
Smör 175 g

Glasyr

Smör 75 g
Socker 2 dl
Grädde 1½ dl
Ljus sirap 1 dl
Kokos 1 påse

Tillagning
  1. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna. Vispa ihop ägg och socker snabbt, häll i alla torra ingredienser och det avsvalnade smöret. Rör ihop till en jämn smet.
  2. Häll smeten i en långpanna klädd i bakplåtspapper. Stoppa in kakan i 200 grader (i mitten), i 15 minuter.
  3. Under tiden, lägg alla ingredienser till glasyren i en kastrull och låt det sjuda på spisen under omrörning i fem minuter.
  4. Plocka ut kakan efter 15 minuter och ha på glasyren, in i ugnen igen och grädda ytterligare 10 minuter. (Kakan har då en gyllendebrun färg.)

  



No love is more truer than the love of food

Nu när man går sista året på gymnasiet så är det dags för ett projektarbete, att sätta igång en stor uppsats som ska pågå ett helt år lockade inte så mycket.. Och då kom vi på den briljanta idéen att vi äter ju mest hela tiden så vad passade då bättre än att ägna året åt MAT och allt som hör till?

Vi kommer publicera några recept i veckan som vi själva har lagat till, hoppas ni gillar det, ät med ögonen!
(Bloglovin)




Närproducerat var det va?



RSS 2.0


Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!