Sparrisknyten med hollandaise
4 portioner
Såsen:
Smör 150 g
Vitpepparkorn 5 st
Persilja 1 stjälk
Vatten 4 msk
Äggula 3 st
Paprikapulver 1/2 krm
Citron 1/2 st
Salt
Sparris
Skinka
Ost
Salt
Peppar
Gör såhär:
Börja med att göra såsen.
1. Smält smöret.
2. Blanda krossade pepparkorn, persilja och vatten i en kastrull. Koka ihop lagen utan lock tills hälften avdunstat. Sila lagen.
3. Lägg äggulorna i en ren kastrull och häll i lagen under kraftig vispning. Vispa så att såsen blir tjock och pösig.
4. Tag kastrullen av värmen och tillsätt det avsvalnade smöret i en smal stråle under kraftig vispning. Smaksätt med paprikapulver, pressad citron och salt.
5. Ta sedan fram en ungsäker form och smörj den.
6. Ta så många sparrisstjälkar du vill ha (vi tog ca 6 st), linda in den i någon ostskiva och rulla sedan skinkskivan ovanpå. Sätt dit en tandpetare för att ”paketet” ska hålla.
7. Gör sedan så med resten av stjälkarna och lägg ner dem i ugnsformen. (Redan nu kan man ha på såsen om man vill, men vi valde att vänta med det för att få en snyggare uppläggning.)
8. Stoppa sedan in den i mitten av ugnen på 200 i ca 10-15 minuter. Kolla så inte sparrisen eller skinkan blir bränd. Ta sedan ut formen, lägg upp sparrisknytena och ringla såsen över.